19/12/2013
“ Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil.” Ben Sweetland
Hayatımızın büyük bir bölümünün okulda geçtiğini düşünürsek, ders çalışmak meselesi bizi uzun yıllar boyunca meşgul ediyor. Daha anaokulundan itibaren ödevlerle birlikte hem çocuklar hem anne babalar ders çalışma mücadelesi içine giriyoruz. Ve yıllar geçiyor , yaşımız değişiyor, görüntümüz değişiyor ama mücadelemiz aynı kalıyor : ders çalışabilmek. Ve en sonunda pek çok bireyin büyük anlamlar verdiği, yıllarca uğraştığı emek verdiği o sınav geliyor: Üniversite Sınavı.
Üniversite sınavlarında başarılı olmak ve istediğimiz yerde okumanın yolu kuşkusuz en çok ders çalışmaktan geçiyor. Ders çalışabilmek ve bunu vakit kaybetmeden verimli bir şekilde yapabilmek günümüzde pek çok öğrencinin problemi. Burada kilit nokta çok çalışmak değil verimli çalışmak. Siz gecenizi gündüzünüze katıp , kimseyle görüşmeyip kendinizi ders çalışmaya feda ettiğiniz halde, arkadaşınızın sosyal hayatının devam edip, hobileriyle uğraşıp 2 saatlik bir çalışma ile sizden yüksek puanlar alması sinir bozucudur. Çoğu zaman bunun nedeni zeka değil çalışma yöntemi olmaktadır. Ve temelleri çok eskiden ilkokul çağlarından atılmaktadır. İlk yıllarda edinilen bazı çalışma yöntemler yıllar içinde alışkanlık olarak kalmaktadır ve değiştirilmesi oldukça güçleşmektedir. Özellikle üniversite sınavlarında pek çok öğrenci verimli olmayan çalışma tarzlarından yakınmaktadırlar. Ve bu onların başarıları etkilemesinin yanı sıra fiziksel ve psikolojik sağlıkları için de olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Bunlar alışkanlık olsa da , alışkanlıklar değiştirilebilir ve yerine yenisi konulabilir. Aşağıda sınavlarda başarılı olmak ve verimli çalışmak ile ilgili bir takım öneriler bulabilirsiniz.
1. Çalışma masası dışında başka ortamlarda ders çalışmayın. Sürekli aynı ortamda ders çalışma bir şartlanmayı sağlayacaktır ve o ortama o masaya oturduğunda ders çalışmaya otomatik olarak hazır hissediceksiniz.
2. Dağınık bir odada ders çalışmayın, etrafınızda dikkatinizi dağıtacak nesneler olmasın.
3. Ders çalışma ortamınızı etkili bir şekilde düzenleyin. Ne çok sıcak ne çok soğuk olsun ( 18-20 derece). Yeterli düzeyde aydınlatılmış, havalandırılmış ve sessiz bir ortam olsun.
4. Tv izleyerek, müzik dinleyerek, bilgisayar veya telefon ile uğraşarak ders çalışmayın. Çünkü kalitesi düşecektir.
5. Yatarak çalışmayın.
6. Ders çalışırken bir şeyler atıştırmayın, bu konsantrasyonunuzu olumsuz yönde etkiler.
7. Yapmanız gereken küçük, basit işleri birleştirerek yapın ve en verimli olduğunuz saatleri bu işleri yapmaya ayırmayın.
8. Telefonlarınıza “hayır” deyin. Özellikle son zamanlarda telefonların sahip oldukları işlevlerle hayatımızın oldukça içimizde olması odaklanmamızı etkileyecektir. Arada onları kapatmaya çalışın
9. Erteleme davranışınızı bırakın. Bazı kişilerde sıklıkla görülen tam saatlere çalışmayı erteleme gibi alışkanlıklar veriminizi düşürecektir.
10. Etkili öğrenmek için “işitirsem unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam anlarım “ cümlesini hatırlayın. Amaç bilgi stoklamak değil, amaç edindiğiniz bilgiyi kullanmak. Bunun için bir konuyu saatlerce okuyun ,dinleyin eğer kullanmayı bilmiyorsanız bunun bir faydası yoktur. Nasıl kullanılacağını bilmeniz için de sürekli tekrar edin ve test çözün
11. Deneme sınavlarına bakış açınızı değiştirin. Deneme sınavları sizin sınav davranışlarınızı belirlemek ve değiştirmek için yapılır. Bu sınavlarda çeşitli teknikler denersiniz, kimi zaman işe yaramaz yenilerini denersiniz, hangi bölümü önce çözmeniz lazım, hangi sorulara dikkat etmeniz lazım, süreyi nasıl etkili kullanabilirsiniz hepsini bu sınavlarla anlayabilirsiniz.
12. Kendinize kısa süreli ve uzun süreli hedefler koyun. Ve bunların gerçekçi olup olmadığını değerlendirin. Her bir hedefiniz için hangi adımları atmanız gerektiğine karar verin. Bunun için haftalık programlardan faydalanın.
13. Herkesin sınava çalışma tarzı aynı değildir. Kendi sınav sürecinizi programlayın. Hangi konularda ne tür eksiklikleriniz olduğunu belirleyin. Ve bunlar üzerinden programınızı oluşturun. Bu size güven duygusu verecektir. Aksi takdirde ne yaparsanız yapın hep bir şeyler eksik kalmış gibi düşünüp, yetersizlik hisleri yaşayacaksınız.
14. Hemen yapmanız gereken işleri ve erteleyebileceklerinizi listeleyin
15. Dinlenme sürelerini iyi ayarlayın , çalışma sürecinden kopacak kadar uzun olacak şekilde olmamasına dikkat edin. Unutmayın dinlenseniz bile bunda beyniniz dinlenmiyor olacak , aklınızda hep ders çalışmak olacak , hem huzursuz hissedeceksiniz hem de gerçekten dinlenemeyeceksiniz.
16. Sabah ve öğleden sonra çalışmak için en uygun saatlerdir. Bu saatlerde çalışmayı alışkanlık haline getirin. Karnınız aç ve bedeniniz yorgunken çalışmayın. Yemek sonrasında da küçük bir mola verin.
17. Akşam yemeğinden sonra size daha basit gelen işleri tamamlayın ve tekrar edin.
18. 1 1.5 saat çalışma süreleriniz olsun, arada mutlaka küçük molalar verin.
19. Her gün sabah kalktığınızda ve gece yatmadan 15-20 dk öğrendiklerinizi tekrar edin.
20. En verimli saatlerinizi kolay anladığınız derslere değil zorlandıklarınıza ayırın.
21. Aynı türden dersleri arka arkaya çalışmayın.
22. Çalışırken bu bana ne katacak, bunu neden öğreneyim ki diye düşünmek öğrenmemizi zorlaştırır. Çalıştığınız her konu için merak duyacak bir şeyler bulun, sorular sorun ve bu soruların yanıtlarını arayın. Her çalıştığınız konunun sizinle bir bağlantısı olmasına çalışın. O konuyla ilgili kendi görüşlerinizi belirtin, katıldığınız veya katılmadığınız noktaları sunun.
23. Ders çalışırken dikkatinizin dağılması çok normal, paniklemeyin. Sadece dağıldığınızı düşündüğünüz zamanlarda en çok neyin buna neden olduğunu anlamak için kendinizi gözlemleyin. Kendi dikkat dağıtıcılarınızı fark ettikten sonra bunlar için önlem alın.Duygusal sorunlarınızı, geçmişte yaşanan olayları , gelecek kaygılarınızı ileride tekrar açmak üzere bir hediye paketine koyun ve şimdilik kaldırın.
24. Ders çalışırken aktif olun yazın, çizin, zihninizde somutlaştırın.
25. Motivasyonunuzu düşüren iç konuşmalarınızdan sıyrılın. Olumsuz düşüncelerinize odaklanmak yerine bunu aşmak için ne yapmanız gerektiğini düşünün.
26. Fiziksel sağlığınıza dikkat edin. Düzenli uyuyun ve beslenin. Rahat bir beden duruşu oldukça önemlidir. O yüzden arada ayağa kalkıp , küçük ve basit egzersizler yapın.
Ve unutmayın
“Başarıya ulaşamayanların yüzde doksanı yenilgiye uğramamıştır. Sadece pes etmişlerdir.” Paul J. Meyer
Eğer ders çalışma ve sınav başarılarınız ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız öğrenci koçları ya da psikologlardan profesyonel yardım alabilirsiniz.
0216 347 60 03
0533 373 8123